Euro 43,90 %-0,08
Dolar 38,44 %0,03
Sterlin 51,69 %-0,04
Altın 4.101 %-0,73

AYM'den 10 Yıllık Çay Tabağı Davasına Son Nokta

Anayasa Mahkemesi, bir işçinin çay tabağı nedeniyle işten çıkarılmasını hak ihlali sayarak 10 yıllık hukuk mücadelesini sonlandırdı.

cay_bardagi

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul’da çalışan bir işçinin, iş yerinden bir çay tabağını aldığı gerekçesiyle işten çıkarılmasını hak ihlali saydı. 2014'te başlayan dava, AYM'nin verdiği hak ihlali kararıyla sonuçlandı.

10 Yıllık Mücadele Sonuçlandı

İstanbul'da bir belediye iştiraki olan şirkette çalışan temizlik görevlisi, 2014 yılında bir çay tabağını aldığı gerekçesiyle iş akdi feshedildi. İşçi, haksız yere işten çıkarıldığını iddia ederek hukuk mücadelesi başlattı. Yerel mahkemeler, işverenin fesih kararını yerinde buldu.

AYM’den Hak İhlali Kararı

Konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan işçi için beklenen karar 2025’te geldi. AYM, işten çıkarmanın “ölçülülük ilkesine” aykırı olduğunu belirterek, özel hayata saygı hakkı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Karar oybirliğiyle alındı.

Uzmanlardan Destek Var

İş Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ayşe G. Demir, kararın işçi-işveren ilişkilerinde “makuliyet” ilkesinin önemini yeniden gündeme getirdiğini belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları da dikkate alındığında, kararın emsal niteliği taşıdığı ifade ediliyor.

Uluslararası Yansımalar

Benzer bir olay 2017'de Almanya’da yaşanmış; market çalışanı, iade edilmeyen birkaç centlik depozito nedeniyle işten çıkarılmıştı. Alman Mahkemesi, işçiyi haklı bulmuştu.

AYM’nin kararı, küçük nedenlerle yapılan işten çıkarmaların hukuka uygunluğunu yeniden sorgulatıyor. Sizce bu karar işçi hakları açısından yeterli mi? Yorumlarınızı paylaşın!

Yazar: Haber Merkezi
<